Verdens beste bok

image

Kompositt fotogram av verdens beste bok

Verdens beste bok heter, løst oversatt fra kinesisk, "Seks kapitler fra et flytende liv". Det er en selvbiografi skrevet av Shen Fu på slutten av 1700-tallet i Kina. Boka var ukjent og tapt frem til den ble gjenfunnet i en bruktbokhandel på 1870-tallet og så gjenutgitt på kinesisk.

På utrolig vakkert og personlig vis får man her et innblikk i et vanlig menneskes liv fjernt unna oss i tid og rom. Og selv om alt som beskrives er anderledes, er alt også helt likt.  Shen går på jobb, reiser på ferie, gifter seg og blir forelsket, har familieproblemer og glade dager med venner. Dette er historien om et helt vanlig liv, som bekrefter alle tanker om mennesklig normalitet og universialiteten i vår eksistens.

Kapittel 2 omhandler de små gledene i livet, og her bruker han mye tid på å beskrive sine hobbier og fritidsinteresser som blomsterbinding og å drikke vin med venner. Jeg ble inspirert til å dokumentere mine egne små gleder og lagde en serie på 6 fotogrammer med avtrykk av mine fritidssysler som brettspill, tedrikking og brevskriving. Og ikke minst boklesing, så jeg fikk inkludert dette bildet med avtrykk av min favorittbok med brillene mine.

Denne kinesiske klassikeren har siden blitt oversatt til engelsk og er tilgjengelig som bruktbok på nettbokhandlere. Det er verdt å merke seg at bruktboka som ble funnet og la grunnlaget for nyutgivelsene manglet de to siste kapitlene. Så dagens tilgjengelig utgave består bare av 4 kapitler. Verdt å lete etter de siste neste gang du leter gjennom de bakerste hyllene i et antikvariat.